Πώς γράφω ένα σωστό βιογραφικό;

Το περιεχόμενο του βιογραφικού

Το βιογραφικό είναι το κύριο έγγραφο της αίτησής μας. Δείχνει στους υπεύθυνους προσωπικού με σαφήνεια τους ως τώρα σταθμούς της επαγγελματικής μας καριέρας και ποια προσόντα έχουμε να προσφέρουμε για μια θέση. Είναι το πιο σημαντικό έγγραφο της αίτησής μας, γιατί οι περισσότεροι υπεύθυνοι προσωπικού ή recruiter διαβάζουν πρώτα το βιογραφικό πριν κοιτάξουν το motivation letter και τις βεβαιώσεις εργασίας ή συστάσεις. 

Η ORGAETHICS δείχνει σε αυτό το άρθρο βήμα προς βήμα και με παραδείγματα πώς να γράψουμε το τέλειο βιογραφικό. 

Στο προηγούμενο άρθρο μας αναφερθήκαμε στη δομή του βιογραφικού που συνίσταται να είναι η εξής:

  • Ονοματεπώνυμο, Τίτλος επαγγέλματος
  • Στοιχεία επικοινωνίας και προσωπικά στοιχεία
  • Επαγγελματική εμπειρία, πρακτική εξάσκηση
  • Εκπαίδευση, σπουδές, μετεκπαιδευτικά σεμινάρια
  • Ξένες γλώσσες, γνώσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών / πρόσθετα προσόντα
  • Ενδιαφέροντα 

Στο παρόν άρθρο θα αναφερθούμε στο περιεχόμενο του βιογραφικού, με το οποίο θα κερδίσουμε το ενδιαφέρον του μελλοντικού μας εργοδότη. Στόχος μας είναι να μας καλέσουν στην πρώτη συνέντευξη και φυσικά να κριθούμε κατάλληλοι για την κάλυψη της θέσης στην οποία αιτούμαστε.

Ξεκινώντας με τη σύνταξη του βιογραφικού μας πολλοί από εμάς αναρωτιούνται το εξής: 

Πρέπει να προσαρμόζω το βιογραφικό ανάλογα με τη θέση στην οποία αιτούμαι;

H απάντηση στην παραπάνω ερώτηση είναι ξεκάθαρα: ΝΑΙ! Η κάθε θέση είναι διαφορετική και έχει άλλες απαιτήσεις. Οπότε εμείς πρέπει να τονίζουμε τα διάφορα προσόντα μας ανάλογα με τις απαιτήσεις και τις κύριες αρμοδιότητες της θέσης για την οποία αιτούμαστε. 

Το πρώτο λοιπόν σημαντικό πράγμα που έχουμε να κάνουμε, όταν ξεκινάμε να διατυπώνουμε το περιεχόμενο του curriculum vitae μας, είναι να έχουμε μπροστά μας την αγγελία, την οποία διαβάζουμε ΠΟΛΥ προσεκτικά. Έπειτα κάνουμε μια έρευνα γύρω από την εταιρεία που θα στείλουμε την αίτηση. Στο τέλος αναπροσαρμόζουμε το βιογραφικό μας ανάλογα με τις αρμοδιότητες που σχετίζονται με τη θέση. Σίγουρα απαιτεί παραπάνω χρόνο και κόπο η κάθε αλλαγή, αλλά είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε να ξεχωρίσουμε από τους υπόλοιπους υποψήφιους.

Επίσης πολλές εταιρείες κυρίως στο εξωτερικό χρησιμοποιούν  κάποιο software, το οποίο με αναλαμβάνει την προεπιλογή και αξιολόγηση των ικανοτήτων των υποψηφίων. Γύρω στο 50 % των υποψηφίων αποκλείονται από κάποιο λογισμικό. Γιατί; Αν το λογισμικό δεν εντοπίσει στο βιογραφικό μας ακριβώς αυτά που απαιτούνται στη θέση, δεν θα μας προωθήσει στο επόμενο βήμα. Γράφοντας λοιπόν το CV μας, πρέπει να υποθέσουμε ότι ο πρώτος που θα το διαβάσει θα είναι μια μηχανή. Με άλλα λόγια το τέλεια προσαρμοσμένο βιογραφικό σημείωμα είναι πολύ περισσότερο από τη συνοδευτική επιστολή το εισιτήριό μας για την προεπιλογή και μετέπειτα κάλυψη της θέσης.

Πώς ξεκινάω να γράφω ένα βιογραφικό;

Personal statement

Κυρίως στις αγγλόφωνες χώρες συνηθίζεται να ξεκινάει το βιογραφικό – αμέσως μετά το όνομα και τον τίτλο επαγγέλματος – με μια προσωπική δήλωση, η οποία με μια πρόταση δίνει στον αναγνώστη μια πρώτη εικόνα για το ποιοι είμαστε και τι μας χαρακτηρίζει. Είναι προαιρετική, αλλά μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία για να κάνουμε το βιογραφικό μας να ξεχωρίσει από την αρχή. Όπως αναφέραμε και στο προηγούμενο άρθρο, τα πρώτα δευτερόλεπτα είναι τα πιο κρίσιμα, για να αποφασίσει ο μελλοντικός μας εργοδότης, αν θα διαβάσει πιο αναλυτικά το βιογραφικό μας ή όχι. 

Ας παρατηρήσουμε τις διαφημιστικές καμπάνιες διάφορων εταιρειών, οι οποίες με ένα σλόγκαν τραβούν την προσοχή των δυνητικών πελατών με στόχο να αποτυπωθεί στη μνήμη τους. Κάτι παρόμοιο μπορούμε να κάνουμε και με την αίτησή μας: Με την προσωπική δήλωση έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τα δυνατά μας σημεία, με τα οποία θα επωφεληθεί ο μελλοντικός μας εργοδότης και θα του αποτυπωθούν στη μνήμη του. 

Καταφέραμε να μειώσουμε το κόστος ενός προγράμματος; Αυξήσαμε την παραγωγικότητα του τμήματος βελτιστοποιώντας εταιρικές διαδικασίες; Είμαστε ιδιαίτερα επικοινωνιακοί και καλοί διαπραγματευτές, ώστε αυξήσαμε το ποσοστό επιτυχίας ενός προγράμματος κλείνοντας επιπλέον συμφωνίες;

Με άλλα λόγια με την προσωπική δήλωση δείχνουμε ως δυνητικοί υπάλληλοι, πώς μπορούμε να φανούμε χρήσιμοι στην εταιρεία και τι μας κάνει να ξεχωρίζουμε από τους άλλους υποψήφιους.

Αυτή η πρώτη προσωπική μας δήλωση πρέπει λοιπόν να είναι σύντομη, περιεκτική και ενδιαφέρουσα, ώστε να κερδίσει το ενδιαφέρον του μελλοντικού μας εργοδότη από την πρώτη στιγμή.

Πώς θα καταγράψω σωστά την επαγγελματική μου εμπειρία/προϋπηρεσία;

Περνώντας στο κύριο μέρος του βιογραφικού που είναι η επαγγελματική εμπειρία, ας θυμηθούμε ότι ένας τρόπος καταγραφής της είναι η (αντι)χρονολογική σειρά, ξεκινώντας δηλαδή από την πιο επίκαιρη θέση. Γράφουμε πρώτα τον τίτλο της θέσης με έντονα bold γράμματα π.χ. ηλεκτρολόγος μηχανικός. Έπειτα αναφέρουμε την εταιρεία στην οποία εργαστήκαμε και τον τόπο όπου βρίσκεται η εταιρεία. Τέλος καταγράφουμε τις αρμοδιότητες της θέσης με τρία bullet points. Παράδειγμα:

 

05.2018 – 06.2020 Τίτλος θέσης: Συντονίστρια προγράμματος επαγγελματικού προσανατολισμού

Όνομα εταιρείας, μέρος

  • Συντονίστρια μιας ομάδας 3 ψυχολόγων και υπεύθυνων επαγγελματικής κατάρτισης
  • Συμβουλευτική και καθοδήγηση σε 22 άτομα σε θέματα εύρεσης εργασίας και ανάλυσης δεξιοτήτων
  • Προώθηση και εύρεση εργασίας σε 12 άτομα σε ένα διάστημα 4 μηνών


Πώς θα ξεχωρίσω από τους άλλους υποψήφιους; 

Πολύ συχνά γράφουμε στο βιογραφικό μόνο τις αρμοδιότητες της κάθε θέσης που εργαστήκαμε. Αυτό δεν αρκεί για να κερδίσουμε το ενδιαφέρον του μελλοντικού μας εργοδότη. Ας το κάνουμε πιο ενδιαφέρον γράφοντας τις ως τώρα επιτυχίες μας και να αναφερόμενοι πιο συγκεκριμένα στο τι καταφέραμε να προσφέρουμε στις εταιρείες που εργαστήκαμε. Παραδείγματος χάρη για έναν/μια μηχανικό αντί να γράψει απλώς διαχείριση έργου, μπορεί να αναφερθεί σε γεγονότα όπως υπεύθυνος/η διαχείρισης του εξής έργου 30 ατόμων με προϋπολογισμό 200.000 ευρώ. Αποτελεσματική διαχείριση προϋπολογισμού: Μείωση του αρχικού προϋπολογισμού κατά 15 %.

Για έναν υπεύθυνο τεχνικό στην εξυπηρέτηση πελατών: Αντί να γράψουμε απλώς υποστήριξη πελατών, μπορούμε να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι: Σημείο επαφής για περισσότερους από 80 πελάτες, παροχή τεχνικών λύσεων, συγγραφή ιστοριών χρηστών, υπεύθυνος για την ομαλή διεξαγωγή των εργασιακών διαδικασιών και διαχείριση έργου από την έναρξη ως την ολοκλήρωση.

Επίσης δεν αρκεί απλώς να αναφερθούμε στο ότι είμαστε ιδιαίτερα οργανωτικοί ή ότι έχουμε καλές επικοινωνιακές δεξιότητες. Αυτές οι εκφράσεις δεν είναι μετρήσιμες και δεν μας αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο. Ωστόσο, αν αυτές τις ικανότητες τις αναφέρουμε μέσα σε ένα παράδειγμα, τότε θα έχουμε τη δυνατότητα να ξεχωρίσουμε από το πλήθος των υποψηφίων. Παράδειγμα: Εξαιρετικές  επικοινωνιακές δεξιότητες και ικανότητα της πειθούς ενθουσιάζουν τους πελάτες για τα προϊόντα και συμβάλλουν σε μεγαλύτερο ποσοστό πωλήσεων και στην αύξηση νέων πελατών. 

Ένας υπεύθυνος στο digital marketing: Αντί να γράψει διαχείριση digital marketing και ιστοσελίδας, μπορεί να αναφερθεί στην αύξηση ακολούθων στα social media από 2500 όταν ξεκίνησε στους 100.000 μετά από 2 χρόνια και αυτό συνέβαλε στην αύξηση πελατών κατά 30 % και στην αύξηση τζίρου κατά 35 %.

Πρέπει να συμπεριλάβω όλες τις θέσεις πρακτικής εξάσκησης / μερικής απασχόλησης;

Ως απόφοιτος/η, συνήθως έχουμε λίγη πρακτική εμπειρία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να δηλώνουμε όλες τις προηγούμενες πρακτικές και τις θέσεις μερικής απασχόλησης, ειδικά αν σχετίζονται με την επιθυμητή θέση.

Αν έχουμε μερικά χρόνια εμπειρία, αναφέρουμε μόνο τις πιο σημαντικές για την θέση πρακτικές. Και τέλος αν έχουμε ήδη πολλά χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας, δεν χρειάζεται πλέον να αναφερθεί η πρακτική άσκηση στο βιογραφικό. Όσο πιο παλιά στο παρελθόν την κάναμε, τόσο λιγότερο σημαντική είναι για το βιογραφικό. 

Εκπαίδευση / Σπουδές

Εδώ αναφερόμαστε στην προηγούμενη εκπαίδευση, επαγγελματική κατάρτιση και σπουδές. Ξεκινάμε με την πιο πρόσφατη. Ο παρακάτω πίνακας δίνει συμβουλές για το περιεχόμενο.

 

Σχολείο Χρονική περίοδος

Όνομα σχολείου, Μέρος

Τελικός βαθμός

Κατά κανόνα, οι εργοδότες ενδιαφέρονται για το απολυτήριο. Το δημοτικό/γυμνάσιο δεν παίζει ρόλο.

Εκτός αν κάποιος έχει μεγαλώσει σε άλλη χώρα και θέλει να αναδείξει τη διαπολιτισμική ικανότητα και τις γλωσσικές δεξιότητες.

Σπουδές

Επαγγελματική κατάρτιση

Χρονική περίοδος, Τίτλος σπουδών, Όνομα της σχολής, Μέρος, Κύριοι τομείς σπουδών, Τίτλος και βαθμός της διπλωματικής Δίνουμε έμφαση στους κύριους τομείς σπουδών κυρίως εφόσον σχετίζονται με την επιθυμητή θέση.


Παράδειγμα:

09.2017 –  08.2021 Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Τμήμα Πληροφορικής Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκη M.Sc. Data and Web Science, GPA: 8,2 από 10.

Τίτλος διπλωματικής εργασίας

Τι θα γράψουμε στα πρόσθετα προσόντα;

Πέραν των σπουδών και της επαγγελματικής εμπειρίας είναι σημαντικό να προσθέσουμε επιπλέον δεξιότητες όπως οι ξένες γλώσσες και η γνώση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Επίσης πρέπει να προσδιορίσουμε το επίπεδο γνώσης μας ή και να αναφέρουμε ένα γλωσσικό τεστ όπως το  Proficiency ως απόδειξη γλωσσικών δεξιοτήτων. Παράδειγμα:

Ξένες γλώσσες

Αγγλικά Άριστη γνώση, C1-C2, Certificate of Proficiency, University of Cambridge

Γερμανικά Πολύ καλές γνώσεις, Β2, Goethe-Zertifikat

Γαλλικά Βασικές γνώσεις, Α2

Γνώσεις Η/Υ και πληροφορικής 

Microsoft Word, Excel άριστες γνώσεις

Python πολύ καλές γνώσεις

SPSS καλές γνώσεις

Αν χρειάζεται να οδηγήσουμε στην μελλοντική μας θέση αναφέρουμε ότι έχουμε την άδεια οδήγησης.


Τι ρόλο παίζουν τα χόμπι και τα ενδιαφέροντα στο βιογραφικό;

Είτε jogging, είτε streaming ή σκι: όλοι έχουμε κάτι που μας αρέσει ιδιαίτερα να κάνουμε στον ελεύθερό μας χρόνο. Αλλά ποια ενδιαφέροντα είναι συνετό να αναφέρουμε στο βιογραφικό; Είναι απαραίτητο να αναφερθούμε στα ενδιαφέροντά μας;

Η παράγραφος με τα ενδιαφέροντά μας στο βιογραφικό είναι προαιρετική και για τους υπεύθυνους ανθρώπινου δυναμικού πρώτη προτεραιότητα είναι η επαγγελματική καταλληλότητα που προκύπτει από την επαγγελματική εμπειρία και την εκπαιδευτική πορεία. Ωστόσο, αν αναφερθούμε και στα ενδιαφέροντά μας, μπορούμε να βοηθήσουμε στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης εικόνας του προφίλ μας. Δεδομένου ότι πρέπει να υπάρχει κάποια χημεία μεταξύ υποψηφίου και εργοδότη και ότι ο υποψήφιος πρέπει να ταιριάζει και εν τέλει να ενταχθεί στην εταιρική κουλτούρα, δίνεται έμφαση και στην προσωπικότητα του υποψηφίου.

Τι σημαίνει αυτό για εμάς; Σημαίνει ότι μπορούμε να γράψουμε τις δεξιότητες που έχουμε αναπτύξει κάνοντας ένα χόμπι και μας διαφοροποιούν θετικά από τους υπόλοιπους. Ένα ομαδικό άθλημα ή εθελοντική εργασία, για παράδειγμα, δημιουργεί πάντα μια καλή εντύπωση. Η ενασχόληση με μια τέχνη δείχνει δημιουργικότητα, η εθελοντική εργασία και ο συντονισμός μιας ομάδας δείχνει διοικητικές ιακνότητες. Αναλόγως τι μήνυμα θέλουμε να περάσουμε στον μελλοντικό μας προϊστάμενο, μπορούμε να αναφέρουμε κάποια από τα ενδιαφέροντά μας. Αν έχουμε πάρει κάποιο βραβείο στο παρελθόν ή αν ήμασταν πρωταθλητές στα 19 μας σε ένα σπορ, ή αν συμβάλλαμε σε κάποιο φιλανθρωπικό έργο σίγουρα κάποια από τα προσόντα μας είναι αξιοσημείωτα και μας διαφοροποιούν από τους υπόλοιπους υποψήφιους.

Συνοψίζοντας θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι είναι σημαντικό να προσαρμόζουμε το βιογραφικό σημείωμα στις απαιτήσεις της αγγελίας, αλλά και της εταιρείας στην οποία απευθυνόμαστε. Το βιογραφικό μας σημείωμα πρέπει να είναι προσεγμένο, σαφές και κατατοπιστικό ως προς το περιεχόμενό του. Η δομή του πρέπει να είναι σε λογική σειρά, να είναι ευανάγνωστο και να διευκολύνει τον αναγνώστη. Είναι σημαντικό να διαθέσουμε αρκετό χρόνο για την σύνταξή του βιογραφικού επιλέγοντας κάθε λέξη και φράση με προσοχή. Στέλνοντας ένα καλογραμμένο βιογραφικό, αλάνθαστο και πλήρες, και διατυπώνοντας με σαφήνεια και εν συντομία τα δυνατά μας σημεία, αυξάνουμε τις πιθανότητες να κληθούμε με συνέντευξη. Με άλλα λόγια μπορούμε να δείξουμε στο βιογραφικό μας ότι είμαστε περήφανοι για ότι καταφέραμε να κάνουμε ως σήμερα και ότι έχουμε να προσφέρουμε συγκεκριμένα προσόντα στην εταιρεία που μας διαφοροποιούν από τους άλλους. Τέλος έχοντας μπροστά μας το βιογραφικό μας, μπορούμε να κάνουμε μια τελευταία ερώτηση στον εαυτό μας: Έχω αναδείξει στο βιογραφικό τον ευατό μου με τον καλύτερο τρόπο; 

Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία.

Στην ORGAETHICS μετά από πολυετή εμπειρία και έχοντας πάρει συνέντευξη από  πολλούς/ές υποψήφιους/ες διαπιστώσαμε ότι 70 % των υποψηφίων δυστυχώς δεν αναφέρει τα προσόντα που θα τους διαφοροποιούσαν από άλλους υποψηφίους. Ευχόμαστε με το παρόν άρθρο να σας δώσαμε πολλά ερεθίσματα και τροφή για σκέψη, ώστε να μπορέσετε να συντάξετε το τέλειο βιογραφικό. 

Για περαιτέρω υποστήριξη, είμαστε στη διάθεσή σας. Ρίξτε μια ματιά και στις αγγελίες μας.

2021-05-11T10:42:40+03:00